Relația cu chirurgul dvs. (post-operator)
Decizia de a apela la o operație bariatrică este una semnificativă, radicală, rezultatul fiind o schimbare majoră psihologică și fizică. Înainte de a face o alegere cu o importanță atât de mare, noi considerăm că este vital ca dumneavoastră să fiți foarte bine informat/ă, să cunoașteți exact procedurile, riscurile, dar și să aveți așteptări realiste privind scăderea ponderală. Relația medic chirurg-pacient în primele săpămâni după operație este foarte importantă, de aceea noi punem mare accent pe acest proces.
Chirurgia bariatrică – O decizie majoră
Întotdeauna pacientul va avea îngrijorări și precauții cu privire la sănătatea sa, întotdeauna vor exista întrebări legate de dietă, starea de sanatate pe termen mediu si lung și alte chestiuni care pot apărea pe parcurs.
Decizia de a spune „da” unei operații de gastric sleeve, inel gastric sau by-pass gastric este una grea, majoră chiar. Din acest motiv, ne vom angaja împreună într-o îndelungată relație medic-pacient, una care va începe o atentă și riguroasă pregătire și evaluare pre-operatorie, uneori compusă din mai multe etape succesive și care se va continua cu intervenția chirurgicală în sine. Dar lucrurile nu se vor sfârși aici.
Relația cu medicul chirurg, post-operator, se extinde uneori pe o perioadă îndelungată ce urmează operației bariatrice și va presupune controale periodice și analize ce au ca scop prevenirea eventualelor dezechilibre din organism, determinate de scăderea ponderală. Operația de gastric sleeve, spre exemplu, nu înseamnă doar intervenția chirurgicală în sine. Procesul post-operator este și el esențial. El are scopul de a urmari eventuala aparitie a unor complicatii a caror cheie de rezolvare este rapiditatea diagnosticarii acestora. Medicul chirurg este acela care va invata ce si cum sa urmariti in evolutie dvs. pentru a preveni si anunta potentiale complicatii. In acest sens increderea atat umana cat si profesionala, o buna comunicare cat si o buna cunoastere legata de acest tip de operatii, sunt esentiale.
Medicul urmărește, în plus, inclusiv evoluția comorbidităților asociate obezității diagnosticate inițial, al căror tratament trebuie modulat postoperator – cum este cazul hipertensiunii arteriale sau al diabetului de tip 2. Aceasta este probabil cea mai grea parte a chirurgiei bariatrice. Modularea și gestionarea cu succes a comorbidităților asociate obezității este obiectivul secundar în această luptă cu kilogramele în plus. Aici este nevoie de indicații atente, personalizate din partea medicului chirurg.
Noi am reușit să creăm o echipă medicală cu o coeziune extrem de puternică, una care pregătește excelent pre-operator pacientul. Noi credem in abordarea umana, prietenoasa dar mereu profesionista in relatia cu pacintii noastri. Totul începe cu o evaluare atentă a tuturor sistemelor și organelor, pentru că un pacient metabolic, obez, nu este doar o persoană cu kilograme în exces. Este un pacient al cărui organism suferă din pricina excesului ponderal, iar adesea aceste probleme sunt sub-diagnosticate. Diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, lombalgiile, apneea în somn, hipercolesterolemia reprezintă doar o mică parte din potențialele probleme medicale.
Cheia relației medic chirurg-pacient
Cheia relației medic chirurg-pacient este păstrarea legăturii pe termen lung. În comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale, în urma operației bariatrice sunt necesare controale de rutină pentru ca efectele dorite și obținute în cadrul intervenției să se mențină pe tot parcursul vieții. Indicațiile postoperatorii sunt foarte importante pentru toți pacienții, inclusiv pentru a preveni micile carențe vitaminice ce pot apărea, dar și pentru alte posibile complicații.